NIEUWS | Afval van zonnepanelen nauwelijks probleem
Een ecologisch zonnepark: te mooi om waar te zijn? Toch niet. Denk aan flinke open ruimtes tussen de panelen en grond die is ingezaaid met insectenkruiden. We laten wat experts aan het woord. “Voor het snelle geld moet je er niet aan beginnen, maar behalve groene stroom levert zo’n zonnepark ook biodiversiteit op. Voor de lange termijn zijn het duurzame en winstgevende projecten.”
We lopen over één van de ecologische zonneparken die ons land rijk is. En ja, het oogt er weelderig en de lente is al voelbaar. Zaden van maar liefst 24 kruidenplanten zijn druk aan het kiemen. Alle grond, twee hectare groot, zit er vol mee. Hier en daar schieten al wat wilde bloemen omhoog, maar verder is het nog wat kaal. “Je kunt makkelijk scoren met grassen en snelle bloeiers. Dat ziet er direct gezellig uit. Maar dat is ons doel niet, we hebben een lange adem.” Blijvende natuurwinst, dat is het doel. En dat moet je rustig opbouwen. Er staat een bloemenmix die aansluit bij de regio. Vogelwikke, witte klaver, look-zonder-look, vertakte leeuwentand, schapenzuring en dagkoekoeksbloem. “De namen zijn prachtig en de bloemen straks ook.” De eerste resultaten zijn straks zichtbaar: fladderende vlinders, hoppende kleine bruine kikkers, zoemende bijen.
Na een paar honderd meter naderen we een hoog hek rond het zonnepark, een veiligheidseis. “Dat hek met slotwerk ziet er misschien niet erg natuurvriendelijk uit, maar het zit planten en dieren niet in de weg. Muizen, hermelijnen en wezels kruipen er doorheen.” Knaagschade aan de kabels achterop de zonnepanelen, die tot twee meter hoogte reiken, vreest het zonnepark niet. Ondertussen kijken we nog wat rond. De bodemstroken tussen de zonnepanelen zijn open gelaten, de zon krijgt steeds vijf meter de ruimte. “Je moet de grond niet dichtmetselen met zonnepanelen. Als je dat doet, dan liggen bodemerosie en natuurschade op de loer.”
Dit park is groot, maar niet enorm. “Andere energiebedrijven en investeerders pakken het momenteel veel grootser aan. Zij plaatsen zonneparken van tientallen hectares groot, tot wel honderd hectare. De panelen staan dicht op elkaar, om elke zonnestraal op te vangen, soms zelfs in een dakje tegen elkaar. Daarmee is maximale opbrengst mogelijk, in zowel zonnestroom als geld. Die grote bouwprojecten leiden lokaal tot protest en rechtszaken. De terugverdientijd van een ecologisch zonnepark is langer, maar als daar natuurwinst en draagvlak in de omgeving tegenover staan, is dat veel waard. Dat is waar we voor gaan.”
Er liggen in Nederland momenteel plannen voor naar schatting duizend hectares aan zonneparken. Het is de vraag of en hoe die er allemaal komen. Draagvlak onder de omwonenden en oog voor natuur zullen steeds belangrijker worden. Energiebedrijven vragen nu soms al groene adviesbureaus om de natuureffecten van zonneparken in beeld te brengen. Dat levert van tevoren fraaie plaatjes op, van zonnepanelen met bloemen en schapen erbij. LC Energy speelt hier wendbaar op in en adviseert en informeert proactief. “Veel sentimenten zijn heel begrijpelijk. En draagvlak is er nooit zomaar, daar mag je best even hard je best voor doen. Wij zijn open en transparant, dat helpt al enorm.”
En hoe zit het met de vogels? “Weidevogels zijn een uitdaging. Die willen vrij uitzicht. Maar de komst van bodembroeders, dat zien we er wel van komen. We kijken achter ons. Op de glooiende, bosrijke vlakte bij het zonnepark zijn nu nog nauwelijks vogels te spotten, maar daar is het nu ook de tijd nog niet voor. Dat komt straks zeker goed met al die kruidenplanten. Stinkende gouwe, het biggenkruid en de smalle weegbree. “We zijn ook aan het bekijken of het zinvol is om insectenhotels op te hangen aan het hekwerk. En dan ook maar hopen dat dit voor de wilde bij een kraamkamer wordt. Potentie genoeg, zoveel is duidelijk.”
Meer weten over hoe LC Energy op succesvolle wijze ecologische zonneparken realiseert? Neem vrijblijvend contact met ons op.