In zonneveld Wijkerbroek bij Wijk bij Duurstede krijgen perenbomen een licht- en waterdoorlatend dak van zonnepanelen. Hiermee bieden we de mogelijkheid voor dubbel grondgebruik. Daarnaast geeft het ons de kans om wetenschappelijk onderzoek te doen naar de effecten van fruitoverkapping op de bodem en de bomen.

Dubbel grondgebruik

In Nederland is weinig ruimte. Door verstedelijking is veel landbouwgrond verdwenen. Wij merken bij het maken van plannen voor onze zonneparken dat er vraag is naar meervoudig gebruik van grond. Steeds meer gemeenten vragen hierom. Gelukkig is er technisch steeds meer mogelijk. Dubbel grondgebruik is overigens niet nieuw. Vanouds wordt bijvoorbeeld bos gebruikt voor houtproductie, maar ook voor jacht en biodiversiteit. Woeste grond wordt gebruikt voor de productie van honing en vaarwater is tevens in gebruik voor visvangst.

Overkapping

We werken samen met Green Meteor om de overkapping voor de fruitbomen te maken. Deze overkapping gaat de bomen beschermen tegen zware neerslag. Fruittelers hebben steeds vaker last van hagelbuien die de oogst beschadigen.

We maken gebruik van bi-facial zonnepanelen, die zonlicht doorlaten. Het licht gaat door de panelen heen en kaatst ook weer terug. De zonne-opbrengst van deze panelen is iets lager dan de opbrengst van de normale zwarte panelen, maar deze panelen zijn waarschijnlijk beter voor de kwaliteit van de bodem.

De fruitoverkapping houdt de zware neerslag tegen, maar is wel waterdoorlatend. Dat kan door de panelen niet strak tegen elkaar te plaatsen, maar enkele millimeters tussen de platen vrij te laten. Onder de panelen wordt het water weer verspreid. Via een ingenieus systeem worden de bomen bewaterd met een soort douchekop.

Onderzoek

De overkapte perenbomen komen op een terrein van een halve hectare, 5000 vierkante meter grond, in zonneveld Wijkerbroek. Dit terrein is voor ons voldoende om wetenschappelijk onderzoek te doen naar de effecten op de bodem en de fruitbomen. Het is belangrijk om meer te weten te komen over zonneparken en natuur, in al haar aspecten, voor andere zonneparken in het hele land.

Biodiversiteit

Omdat de grond waar zonneveld Wijkerbroek wordt gerealiseerd jarenlang in gebruik is geweest voor het telen van fruit, is de kwaliteit van de bodem op dit moment slecht. Al die tijd is de grond bewerkt met bestrijdingsmiddelen om de bomen te beschermen.

Wij verwachten dat de kwaliteit van de bodem zowel in het gewone zonneveld als onder de fruitoverkapping sterk verbeterd. Door de bomen te kappen krijgt de grond rust en daarmee de mogelijkheid te herstellen. De overkapte perenbomen worden verzorgd door de eigenaresse van de grond, die haar fruitteeltbedrijf op andere stukken grond voortzet. Zij heeft inmiddels gekozen voor biologische teelt.
Omdat de fruitbomen al zijn beschermd met windhagen, komen de hogere panelen die de bomen afdekken, niet in het zicht te liggen.

NIEUWSBRIEF

Laat uw gegevens achter en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom een project naar keuze.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google
Privacy Policy and Terms of Service apply.