De familie Brummelhuis vertelt openhartig waarom zij kozen voor een zonnepark op hun grond en hoe de samenwerking met LC Energy is verlopen.

Nieuwe kansen dankzij Zonnepark De Stegenhoek op eigen grond.

René en Karin Brummelhuis werken samen met LC Energy bij de aanleg van een zonnepark op hun grond. Hun varkenshouderij bouwen ze om tot een kleinschalig, biologisch bedrijf.

Hoe kwamen jullie op het idee voor een zonnepark op jullie grond?

,,Het begon met een brochure van LC Energy die we in de bus kregen”, vertelt René. ‘’Op de voorkant stond een zonnepark ingetekend op ons terrein. Daar schrok ik van. Ik vond het brutaal en heb de brochure bij het oud papier gegooid. Toch heb ik hem er een dag later weer uitgevist. Ik ben 58 jaar, onze kinderen hebben al duidelijk gemaakt dat ze het huidige bedrijf niet willen overnemen, dus ik moest een plan maken voor mijn pensioen. Ik wilde nog wel vijf jaar door en dit was een kans die voorbijkwam.”

Waarom was dit zo’n goede kans?

,,We hebben al dertig jaar een boerenbedrijf”, vertelt Karin. ,,Dat gaat soms best moeilijk. De prijzen van biggen gaan op en af en de laatste tien jaar was het al moeilijk om nog geld te verdienen. Als we de afgelopen twintig jaar goed hadden verdiend, hadden we er waarschijnlijk niet over nagedacht om deze stap te zetten. Nu was er een mooie kans om met ons bedrijf een andere richting te kiezen.”

Hoe reageerde de omgeving op de plannen?

,,De reactie van de omgeving is me driehonderd procent meegevallen”, zegt Karin. ,,Misschien kwam het ook door mijn eigen verwachting. Energie is noodzakelijk, maar toch ligt het soms gevoelig. Voor de omgeving zijn de gevolgen van onze beslissing groot. Daar zijn we ons van bewust. Zij kijken straks tegen een zonnepark aan. Daarom hebben we, samen met LC Energy, vanaf het begin de omgeving meegenomen in de plannen. We hebben iedereen vroegtijdig geïnformeerd en zijn dat blijven doen. We proberen het zo goed mogelijk te doen.”

Kregen jullie hulp van LC Energy in de communicatie met omwonenden?

,,Ja, LC Energy heeft ons hier gelukkig heel goed in gesteund”, meent Karin. ,,Toen we besloten om met LC Energy in zee te gaan, hebben we het in één avond aan alle vijf de direct aanwonenden verteld. Er ging iemand van LC Energy mee naar de gesprekken. Omdat we het iedereen persoonlijk hebben kunnen vertellen, was er voldoende begrip voor onze keuze. Als we dat niet hadden gedaan, hadden we er zeker problemen mee gekregen. Vervolgens hebben we enkele keren met de buren gepraat. De verdere communicatie over de voortgang van het project gaat via LC Energy, daar willen we niet in betrokken worden. Wij blijven hier wonen en willen de relatie met onze buren graag houden zoals die was.”

Hoe verliep de verdere procedure?

,,De procedure verliep eigenlijk heel prettig”, vindt René. ,,We mochten op kosten van LC Energy een onafhankelijk adviseur inschakelen, die de hele tijd onze belangen heeft verdedigd. Deze jurist heeft al vier jaar ervaring in zonneparken.”

Hoe gaat het nu verder met jullie varkenshouderij?

,,De verdiensten in de varkenshouderij waren de afgelopen tien jaar niet echt rooskleurig en al helemaal niet om het bedrijf te beëindigen”, zegt René. ,,Dankzij onze overeenkomst met LC Energy konden we op een andere manier naar het bedrijf kijken. Een milieuadviseur kwam langs en die attendeerde ons op de mogelijkheid om biologische varkens te gaan houden. Daar had ik eigenlijk nog nooit over nagedacht, maar ik ben me erin gaan verdiepen en werd steeds enthousiaster. Ik stop helemaal met de reguliere varkenshouderij en ga biologische zeugen en vleesvarkens houden. Biologische varkens worden gehouden op stro, hebben meer ruimte en vrije uitloop. We beginnen kleinschalig. We kunnen altijd nog uitbreiden als we dat willen. Ons bedrijf was niet toekomstgericht. Dat worden we nu wel.”

Blijven jullie betrokken bij het zonnepark op jullie terrein?

,,Niet in de bouw of operatie, maar omdat we het zelf graag willen zijn we wel betrokken in het proces rondom extra functies bij het zonnepark”, zegt Karin. ,,Ik werk zelf in het onderwijs en we willen graag dat het zonnepark een plek wordt voor educatie en dat ook in eigen hand houden. Dat doen we zowel met het zonnepark als met de biologische varkenshouderij. De afstand tussen boeren en burgers wordt groter. Daarom vinden we het belangrijk mensen erbij te betrekken.”

Hoe ging de samenwerking met LC Energy?

,,LC Energy heeft steeds heel goed naar ons geluisterd”, zegt René. ,,Als we Gijs, de projectmanager, bellen, reageert hij altijd direct. Dat vinden we heel prettig. We blijven steeds betrokken worden in het proces.  LC Energy is heel open en als er iets is proberen ze het meteen op te lossen. We vinden die relatie belangrijk. Belangrijker dan meer geld. Bij LC Energy zijn de secundaire voorwaarden gewoon goed.”

Conclusie?

,,We zien uit naar de komende jaren”, zegt Karin. ,,In september start waarschijnlijk de bouw van het zonnepark en starten we met de biologische varkenshouderij. Het leven wordt prettiger en we krijgen hier heel veel nieuwe energie van. De beslissing heeft ons in staat gesteld nieuwe kansen te zien, dat gunnen we andere mensen ook.”

 

 

NIEUWSBRIEF

    Laat uw gegevens achter en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom een project naar keuze.