NIEUWS | Nederland kan jaarlijks twee miljard euro besparen met grote batterijen
In de nieuwsbrief van LC Energy blikken we samen met onze directeur Friso Huizinga terug op een veelbewogen jaar en kijken we vooruit naar 2023. Het ontwikkelen van zonneparken is in toenemende mate complex door wet- en regelgeving, lange vergunningstermijnen, participatievereisten, hoge materiaalkosten, een bouwstop door het stikstofbesluit, netcongestie, en een krappe businesscases voor zonneparken. Toch was 2022 een mooi en succesvol jaar voor LC Energy.
Resultaat
‘Het jaar begon goed met de realisatie van vier nieuwe projecten in Wageningen, Echteld, Hardenberg en Stadskanaal. Met deze vier parken kunnen we jaarlijks ruim 16.000 huishoudens voorzien van groene stroom.
Daarnaast hebben we vier zonneparken in aanbouw: twee in Wijk bij Duurstede, een in Haaksbergen en een in Ter Apel. Deze parken bouwen we voor het eerst helemaal zelf. Daar waar we voorheen de projecten volledig ontwikkelden, maar de uiteindelijke realisatie aan een derde partij overlieten, hebben we nu alles in eigen hand.
Afgelopen jaar hebben we de financiering rond gekregen voor drie nieuwe projecten in Echt-Susteren, Bunnik en Silvolde. We zijn nu bezig met het opstarten voor de realisatie en verwachten deze zomer te beginnen met de bouw. Ook zijn er vier vergunningen binnengekomen voor zonnevelden in Slochteren, Ter Apel, Doetinchem en Ede.
We kunnen ons inmiddels onder de acht grootste ontwikkelaars van zonneparken in Nederland scharen en ik ben er heel trots op dat we deze resultaten met een klein team van hardwerkende mensen hebben kunnen behalen.’
Rechtszaak
‘Een hoogtepunt was het winnen van de rechtszaak van Enexis over aansluiting op het net. Enexis weigerde in eerste instantie om een aansluitcontract aan te bieden vanwege vermeende fysieke congestie, de voorzieningenrechter in Den Bosch heeft echter bepaald dat daar geen sprake van was. Hiermee hebben we de weg vrijgemaakt voor onze collega’s, die de zaak met argusogen in de gaten hielden. We zitten allemaal met hetzelfde probleem, toch is er sprake van veel niet gebruikte capaciteit die de netwerken niet per se willen vrijgeven.’
Energieopslag
‘Afgelopen jaar hebben we onze focus verbreedt richting energieopslag. Baterijen moeten de oplossing worden voor congestie op het net. Het stroomnet is vol en het wordt steeds moeilijker om zonnepanelen aan te sluiten. Een batterij kan de onbalans opheffen door het opslaan van te veel opgewekte stroom en dat op andere momenten terug te leveren aan het net.
We hebben een vergunning gekregen om bij ons project Veenweg in Ter Apel een batterij, met een vermogen van 20 MW en een opslagcapaciteit van 40 MWh, te maken voor de opslag van de opgewekte stroom. Komend jaar hopen we het aantal batterijprojecten uit te breiden.’
Vergroenen
‘Het SolarEcoPlus project, waarin LC Energy met onder andere TNO, Wageningen University & Research en Eelerwoude onderzoek gaat doen naar het effect van zonnevelden op de bodemkwaliteit en biodiversiteit, gaat dit jaar van start op het zonneveld in Wijk bij Duurstede. Dankzij dit onderzoek hopen we meer te weten te komen over zonneparken, een betere bodemkwaliteit en bevordering van biodiversiteit. Wij kunnen onze zonneparken daarop aanpassen.
In Wijk bij Duurstede gaan we ook experimenteren met dubbel grondgebruik. We combineren het opwekken van zonne-energie met perenteelt. We willen ook snel verder met andere projecten op het gebied van Agri PV, de combinatie van landbouw met zonnevelden. We richten onze aandacht ook op het ontwikkelen van een circulair businessmodel, om ervoor te zorgen dat alle materialen die nu gebruikt worden bij de aanleg van zonneparken aan het einde van hun levensduur een nieuw leven krijgen.
De oorlog in Oekraïne heeft de noodzaak voor het verder verduurzamen van energie eens te meer duidelijk gemaakt. Energieminister Rob Jetten heeft het plafond van 35 terawattuur voor subsidie op zon- en windenergie definitief losgelaten. Hierdoor hebben we meer zekerheid over de doorgang van onze projecten. Komend jaar willen we de financiering rond krijgen voor de vier vergunde projecten en, indien mogelijk, starten met de bouw. In januari zijn twee nieuwe projectontwikkelaars bij ons begonnen, Carlein Maka en Geert van Vianen. Zij zullen ons helpen bij de ontwikkeling van nieuwe projecten, van begin tot eind.
Al met al kijken we enthousiast terug op een goed jaar waarin we samen met gemeenten, omwonenden maatschappelijke organisaties en andere belanghebbenden een klein steentje hebben bijgedragen aan de energietransitie met onze mooie, zorgvuldig ontwikkelde projecten met aandacht voor natuur en biodiversiteit. We gaan er komend jaar weer met volle kracht tegenaan om deze resultaten te blijven behouden.’