NIEUWS | Afval van zonnepanelen nauwelijks probleem
Oppervlakte: 17 hectare
Piekvermogen: 19 MWp
Aantal huishoudens: ca. 6000
Minder CO2 uitstoot: 8.300 ton/jaar
Het plangebied, nabij Silvolde en Terborg, ligt ten noorden van de spoorlijn en ten zuiden van de N818. Het plangebied ligt ten zuiden van het bosperceel en is in totaal 17 ha groot.
In het plan wordt er veel ruimte gemaakt voor natuurontwikkeling. Bijvoorbeeld door te kiezen voor een begroeiing die bestaat uit lokale en kwetsbare soorten. Ook de reeën kunnen gebruik blijven maken van de percelen.
De gemeente Oude IJsselstreek heeft de ambitie om in 2030 energieneutraal te zijn. Voor het plan is een omgevingsvergunningsaanvraag gedaan. Het is de bedoeling om hier voor 25 jaar een zonnepark te realiseren waarna het perceel automatisch weer in agrarisch gebruik komt. Deze vergunningsaanvraag zal naar verwachting voor de zomervakantie ter inzage gelegd worden.
Bram van der Beek
Bram@lcenergy.nl
06- 12 27 12 91
Impressie: LCE015-MA-01_rev12
In juni 2020 schreef het Algemeen Dagblad een artikel over het onderzoek naar biodiversiteit op zonneparken:
https://www.gelderlander.nl/oude-ijsselstreek/zonnepark-havebos-bij-silvolde-levert-straks-energie-en-informatie-over-natuur~aee759b0/
Zonnepark Havebos is een beoogde locatie van het onderzoeksprogramma ‘SolarEcoPlus’. LC Energy, TNO, WUR, Eelerwoude en SolarCentury gaan samen onderzoek doen naar de ecologische en economische opbrengsten van zonneparken gebouwd met innovatieve tweezijdig werkende panelen. Meer informatie vindt u hier. De monitoring is nu al gestart: de huidige flora en fauna wordt in kaart gebracht. Vanaf nu kunt u ook een vleermuisdetector tegenkomen, die wordt gevoed door een viertal zonnepanelen. Maar ook veldopnames en bodemonderzoeken horen bij de monitoring.
Hieronder een afbeelding van de vleermuisdetector.