Zonnepark Haarweg – Wageningen

Algemeen

Oppervlakte: 6,1 hectare
Aantal huishoudens: 2.250
Aantal zonnepanelen: 11.855

Ligging: Het gebied is gelegen in het landelijk gebied aan de Haarweg te Wageningen. Dit is ten westen van Wageningen en zichtbaar vanaf de N225 Lawickse Allee. Omdat het het plangebied relatief laag is gelegen, tezamen met een zo laag mogelijk ontwerp, is het mogelijk om vanaf de weg over de panelen heen te kijken.

Landschappelijke inpassing

Er worden ecologische zones geplaatst ten behoeve van insectenhotels en eventueel bijenkasten en tussen de zonnepanelen wordt een kruidenrijk grasland toegepast. Rondom het park komen hagen met onder andere ruwe berk, zwarte els, boswilg, Gelderse roos, kardinaalsmuts, rode kornoelje, sleedoorn, sporkehout, wegedoorn, en vlier. Het hekwerk waar omwonenden mogelijk op uitkijken wordt begroeid met wintergroene Hedra.

Planning

De bouw is half november 2021 voltooid. Het park levert duurzame stroom.

Contact

Contact: Friso Huizinga – Friso@lcenergy.nl
06 – 23 160 967

Bijzonderheden

Onderzoek

Zodra het zonnepark gereed is, start LC Energy samen met Wageningen University met twee onderzoeken. Het meteorologisch onderzoek is bedoeld om te kijken hoe lokale bewolking de prestaties van het zonnepark beïnvloedt. Achter enkele zonnepanelen worden sensoren geplaatst om de zoninstraling te meten. De onderzoekers meten op die manier de invloed van het weer op de opbrengst van zonnepanelen.

Het tweede onderzoek vindt plaats samen met Stichting Het Levend Archief. Deze stichting zet zich in voor behoud van een verscheidenheid aan met uitsterving bedreigde bijzondere planten. Om de paar rijen zonnepanelen wordt er een inheems kruidenmengsel ingezaaid uit de nationale zadencollectie. De stichting monitort vervolgens hoe deze soorten zich verspreiden binnen het zonnepark. Deze kennis kan worden gebruikt bij andere zonneparken die werken met zaden van de stichting.

projectfase

  • Ontwerp
  • Vergunning
  • Voorbereiding
  • Bouw
  • In gebruik