Zonnepark Haarweg

in Wageningen

Panelen

Huishoudens

Hectare

MW

Wageningen

Projectfase

Laatste update: 01-11-2021

Het gebied is gelegen in het landelijk gebied aan de Haarweg te Wageningen. Dit is ten westen van Wageningen en zichtbaar vanaf de N225 Lawickse Allee. Omdat het het plangebied relatief laag is gelegen, tezamen met een zo laag mogelijk ontwerp, is het mogelijk om vanaf de weg over de panelen heen te kijken.

Er worden ecologische zones geplaatst ten behoeve van insectenhotels en eventueel bijenkasten en tussen de zonnepanelen wordt een kruidenrijk grasland toegepast. Rondom het park komen hagen met onder andere ruwe berk, zwarte els, boswilg, Gelderse roos, kardinaalsmuts, rode kornoelje, sleedoorn, sporkehout, wegedoorn, en vlier. Het hekwerk waar omwonenden mogelijk op uitkijken wordt begroeid met wintergroene Hedra.

  • Ontwerp
  • Vergunning
  • Voorbereiding
  • Bouw
  • In gebruik

Foto's

Updates

Laat uw gegevens achter en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom Zonnepark Haarweg - Wageningen.

Bijzonderheden

Bij dit zonnepark, is LC Energy samen met Wageningen University met twee onderzoeken gestart. Het meteorologisch onderzoek is bedoeld om te kijken hoe lokale bewolking de prestaties van het zonnepark beïnvloedt. Achter enkele zonnepanelen worden sensoren geplaatst om de zoninstraling te meten. De onderzoekers meten op die manier de invloed van het weer op de opbrengst van zonnepanelen.

Het tweede onderzoek vindt plaats samen met Stichting Het Levend Archief. Deze stichting zet zich in voor behoud van een verscheidenheid aan met uitsterving bedreigde bijzondere planten. Om de paar rijen zonnepanelen wordt er een inheems kruidenmengsel ingezaaid uit de nationale zadencollectie. De stichting monitort vervolgens hoe deze soorten zich verspreiden binnen het zonnepark. Deze kennis kan worden gebruikt bij andere zonneparken die werken met zaden van de stichting.

Meer weten over dit project? Friso Huizinga vertelt je graag meer.