14-02-2023

Netbeheerders moeten meer aan congestiemanagement doen

Netbeheerders zouden meer aan congestiemanagement moeten doen om problemen op het net op te lossen. Het net is namelijk helemaal niet vol, in praktijk is er geen sprake van structurele fysieke overbelasting.

Het ‘volle’ net en gebrek aan mogelijkheden om aan te sluiten is een probleem waar niet alleen ontwikkelaars van zonneparken, maar ook woningbouw, scholen en bedrijven mee te maken hebben. Aansluitingen worden geweigerd of het duurt lang voordat de aansluiting mogelijk is. Maar dat is onnodig als netbeheerders aan congestiemanagement doen. Dat is ook nog een wettelijke taak.

Op papier zit het net vol, in praktijk valt dat vaak wel mee. Veel bedrijven claimen vast capaciteit voor de toekomst. Ze vragen alvast ruimte aan op het net, omdat ze dat -mogelijk-in de toekomst willen gebruiken. Op het moment dat ze een contract krijgen, telt een netbeheerder dat mee bij de belasting van het elektriciteitsnet. Ook als er nog helemaal geen gebruik van wordt gemaakt. Zolang er geen elektronen door het net gaan, is het niet vol.

Als het op een gegeven moment wel vol is, gaat dat om slechts een paar korte momenten. Het aansluiten van een zonnepark bijvoorbeeld, kan leiden tot pieken. Op die korte momenten, maximaal enkele uren per jaar, kan een net overbelast raken.

Dit probleem is echter makkelijk te ondervangen. Als het net overbelast is aan de vraagkant, kunnen netbeheerders aan mensen en bedrijven vragen om op die momenten af te schakelen. Lichten en apparaten kunnen uit, hotels kunnen zonder problemen de airco een uurtje uitzetten, zelfs koelkasten kunnen zonder problemen een kwartiertje. Hiermee is het probleem opgelost en kan iedereen een uur later weer gewoon stroom gebruiken. In Engeland gebeurt het al, we moeten hier in Nederland ook naartoe.
Als het net overbelast is aan de aanbodkant, kunnen generatoren, tegen een vergoeding, kortstondig afschakelen.

Op dit moment is de piekbelasting bepalend voor het krijgen van een aansluiting op het net. Als die boven de 100 procent komt, krijgt een zonnepark geen aansluiting. Ook niet als we tijdelijk bereid zijn de productie te staken op piekmomenten. Dit is overigens niet alleen een probleem voor nieuwe zonneparken. Het gaat bijvoorbeeld ook om transportbedrijven die elektrisch willen gaan rijden of het aansluiten van een nieuwbouwwijk op het net.

Met alleen het verzwaren van het net zijn we er niet. Er moet meer gebeuren. Dat is belangrijk om de transitie niet te vertragen. Netbeheerders moeten de levering van stroom kunnen garanderen en er dus voor zorgen dat het net alle pieken en dalen kan opvangen. Dat is hun wettelijke plicht.

Meer informatie:
Georg van den Berg
06 – 40 07 31 12

Meer nieuws

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Laat uw gegevens achter en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom onze projecten.