11-06-2024

Van varkensbedrijf naar zonnepark

Ruim een jaar geleden staken twee wethouders van gemeente Haaksbergen een eerste schop in de grond, als officieel startsein van de bouw van zonnepark De Stegenhoek. Sinds afgelopen december levert het zonnepark duurzaam opgewekte stroom. Donderdag 30 mei werd het zonnepark officieel geopend.

Het zonnepanelenveld beslaat ongeveer negen hectare en levert zonnestroom voor 2.600 huishoudens in de gemeente Haaksbergen. Bijzonder is dat het voor de landeigenaar door de komst van zonnepark De Stegenhoek mogelijk werd om te schakelen van een intensieve varkenshouderij met driehonderd zeugen naar een kleinschalige, biologische, gesloten varkenshouderij met twintig zeugen. Zonne-energie is ‘het nieuwe gewas’ dat mede de continuïteit van hun boerenbedrijf verzekert.

Openingsbijeenkomst
Samen met ongeveer honderd genodigden is het zonnepark officieel geopend. Diverse sprekers, waaronder de landeigenaren, vertelden hoe de ontwikkeling en bouw van het zonnepark is verlopen.
In kleine groepjes mochten de genodigden een kijkje binnen de hekken van het zonnepark nemen. Een unicum omdat zo’n elektriciteitscentrale met hoge voltages niet vaak voor publiek toegankelijk is.

Noabertref
Tijdens de opening is ook de Noabertref onthuld. Een plek die tijdens het ontwikkelingsproces van het zonnepark op verzoek van en in overleg met de omwonenden is bedacht. Het is een rustpunt voor wandelaars en fietsers met een picknicktafel en uiteraard een oplaadpunt voor elektrische fietsen. Via QR-codes op een informatiebord is informatie te verkrijgen over wat er zich achter het hekwerk afspeelt en hoe, via de lokale energiecoöperatie, een door LC Energy bekostigd fonds wordt beheerd om projecten in de omgeving te financieren. De Noabertref bevindt zich op de fietsroute door de Achterhoek en Twente, halverwege knooppunt 09 in Hof van Twente en knooppunt 15 in Berkelland.

Kennissessie
Voorafgaand aan de openingsbijeenkomst, zijn landeigenaren en hun adviseurs uit het hele land ontvangen. Deze groep overweegt op hun eigen grond een zonnepark of een grootschalige batterij te laten ontwikkelen. Zij kregen informatie over wat er bij zo’n proces komt kijken.
Niet alleen LC Energy maar ook de landeigenaar van Zonnepark De Stegenhoek en hun adviseur deelden graag hun kennis en ervaring. Zoals op het gebied van agrarisch en fiscaal recht, maar ook over processen met de gemeente, omwonenden en de eigen bedrijfsvoering. Er waren ervaringsdeskundigen aanwezig voor beantwoording van vragen en het geven van tips. Hiermee kon LC Energy landeigenaren een goed beeld te geven van de mogelijkheden.

Bijeenkomst gemist en geïnteresseerd in meer informatie? Neem contact op met Gijs van Heemstra: Gijs@lcenergy.nl

Meer nieuws

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Laat uw gegevens achter en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom onze projecten.