25-05-2023

Explosieven opgeruimd in Woensdrecht en Doetinchem

Bij zonnepark Agger in Woensdrecht en zonnepark Keppelseweg in Doetinchem zijn bij voorbereiding op de bouw explosieven uit de tweede wereldoorlog aangetroffen. Op de Keppelseweg werden twee pantsergranaten 20 mm gevonden. Ze zijn overgedragen aan de explosieven opruimingsdienst die ze heeft ingegraven en tot ontploffing gebracht. In Woensdrecht was de buit nog groter.

Bij zonnepark Agger lag 17 kilo springstof. Er werd onder andere een bijzondere flare gevonden. Deze werd gebruikt om aan een parachute neer te laten om ’s nachts vijandig gebied te verlichten. Deze flare had de parachute nog, dus het is waarschijnlijk niet gebruikt. Misschien is er een vliegtuig crash geweest waardoor hij op de grond is gekomen.
Een deel van de gevonden granaten is wel afgeschoten geweest. Dat is te zien aan de richels in het ijzer. Een granaat wordt draaiend afgevuurd. Door de middelpuntvliedende kracht tijdens de vlucht verschuift er iets in de granaat. Dat is een veiligheidsmechanisme wat eraf gaat.

De explosieven zijn onder begeleiding van een politie-escorte vervoerd naar een afgelegen locatie. Daar zijn ze diep ingegraven in het zand en tot ontploffing gebracht.

 

 

Meer nieuws

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Laat uw gegevens achter en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom onze projecten.