22-08-2022

LC Energy wint rechtszaak van Enexis 

Enexis moet het nog aan te leggen zonnepark Woudbloem in Slochteren aansluiten op het net. Dat heeft de rechter op 19 juli 2022 bepaald.

Enexis weigerde in eerste instantie om een aansluitcontract aan te bieden vanwege vermeende fysieke congestie, maar de voorzieningenrechter in Den Bosch heeft echter bepaald dat daar geen sprake van was. Enexis werd hiermee verplicht de vrije capaciteit beschikbaar te stellen voor zonnepark Woudbloem op straffe van een dwangsom. Ook werd Enexis veroordeeld tot het betalen van de proceskosten.

De Autoriteit Consument en Markt heeft recent regelgeving (netcodes) aangepast en een systeem van congestiemanagement ingevoerd. Dat betekent dat capaciteit welke is gecontracteerd, maar in feite fysiek niet wordt gebruikt, de zogenaamde ‘spookcapaciteit’, dubbel mag worden gebruikt. Vergelijk het met mensen die zeggen dat ze naar het dinertje komen, maar niet komen opdagen. Dankzij deze regelgeving mogen de overgebleven worstjes worden uitgedeeld aan andere gasten in plaats van dat ze in de prullenbak belanden.

Om het probleem verder op te lossen werkt LC Energy ook aan de inzet van batterijen. Hiermee kan de opgewekte stroom op het zonnepark worden opgeslagen en later worden geleverd op het moment dat het net dit toelaat. Daarmee worden piekbelastingen van het netwerk voorkomen en gaat er geen stroom verloren.

Deze rechterlijke uitspraak zal gevolgen hebben voor de hele energiesector. Een vermeend vol netwerk is een probleem waar de meeste ontwikkelaars van zonneparken tegenaan lopen. Er is sprake van veel niet gebruikte capaciteit die de netwerken niet per se willen vrijgeven.

De ontwikkeling van Woudbloem is gestart in 2017. Behalve het zonnepark wordt er 12,4 Ha nieuwe permanente natuur ontwikkeld, tegen natuurgebied ‘t Roegwold aan. Ook zal er jaarlijks een groot bedrag worden gestort in het gemeentelijk gebiedsfonds. Op basis van de uitspraak van de rechter is Enexis nu verplicht om LC Energy een aanbod te doen voor het aansluiten van het aan te leggen zonnepark. De vergunning is rond en we hopen na de oogst van volgend jaar te beginnen met de aanleg.

 

Meer informatie:
Georg van den Berg
06 40 07 31 12

Lees ook:

In het Financieel Dagblad:

https://fd.nl/bedrijfsleven/1449040/enexis-verliest-rechtszaak-en-moet-zonnepark-aansluiten

RTV Noord:

https://www.rtvnoord.nl/nieuws/950331/stroom-voor-zonnepark-woudbloem-loopt-via-de-rechter

Meer nieuws

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Laat uw gegevens achter en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom onze projecten.