04-12-2023

Omgeving profiteert mee van zonneparken Wijk bij Duurstede

LC Energy, ontwikkelaar van de twee Zonneparken, Zonnepark Wijkerbroek Oost en Zonnepark Wijkerbroek West in Wijk bij Duurstede, heeft een overeenkomst getekend met het Wijks Omgevingsfonds. LC Energy nam in de vergunning voor de zonneparken op dat jaarlijks een bedrag aan de gemeenschap ten goede zou komen, bij wijze van een omgevingsfonds. Menno Gijrath, directeur van de beide zonneparken en Henny Olthof, penningmeester van het Wijks Omgevingsfonds, tekenden hiervoor op 17 november de overeenkomst.

Voor de gemeenschap
Het partnerschap is bedoeld om de lokale gemeenschap te ondersteunen door een gedeelte van de opbrengsten van de zonneparken te benutten voor duurzame initiatieven binnen de gemeente Wijk bij Duurstede. Zo krijgen inwoners van Cothen, Langbroek en Wijk bij Duurstede de kans om te profiteren van de opbrengsten van de energietransitie in hun eigen leefomgeving.
LC Energy ontwikkelde in totaal twintig hectare aan zonneparken binnen de gemeente Wijk bij Duurstede, waarmee een aanzienlijke hoeveelheid groene stroom wordt geproduceerd. Het Wijks Omgevingsfonds is in het leven geroepen om een deel van de opbrengsten van deze zonneparken terug te laten vloeien naar de gehele gemeenschap. Ook andere zonneparkontwikkelaars binnen de gemeente zullen een bijdrage leveren aan dit fonds.

Duurzame initiatieven
Het Wijks Omgevingsfonds is een initiatief van de EigenWijkse Energie Coöperatie (EWEC), Stichting Binding en de Vereniging Natuur en Milieu Wijk bij Duurstede (VNMW). Het fonds zal een deel van de opbrengsten van de geplande zonnevelden ontvangen. Dit geld wordt beschikbaar gesteld voor duurzame projecten en initiatieven die de leefbaarheid en duurzaamheid van de gemeenschap bevorderen. Dit kan variëren van projecten om energie-armoede te bestrijden tot buurtvergroening en het organiseren van duurzame evenementen. De gemeenschap wordt aangemoedigd om gezamenlijk duurzame initiatieven op te zetten en financiering aan te vragen via het fonds.

De zonneparken Wijkerbroek Oost en Wijkerbroek West leveren sinds november groene stroom en kunnen samen 7000 huishoudens van groene stroom voorzien. Er wordt namens onze zonneparken jaarlijks circa 20.000 euro beschikbaar gesteld via het fonds. LC Energy ontwikkelt zonneparken met respect voor natuur en omwonenden. LC Energy is ontstaan uit twee ervaren marktspelers: Low Carbon uit Londen en het (duurzame energie) ingenieursbureau QING uit Arnhem.

Meer informatie?
www.wijksomgevingsfonds.nl
Projectpagina Zonnepark Wijkerbroek

Meer nieuws

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Laat uw gegevens achter en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom onze projecten.